Energieneutraal huis in FrieslandEnergieneutraal huis

Een energieneutaal huis is een milieuvriendelijke, gezonde en comfortabele woning met een extreem lage energierekening. Het is zo goed geïsoleerd dat er maar heel weinig energie nodig is om de woning ’s winters warm en ’s zomers koel te houden. In een energieneutrale woning wordt niet meer energie verbruikt dan er duurzaam wordt opgewekt.

Energieneutrale nieuwbouw

Sinds 1995 bestaan er normen voor het energieverbruik van nieuwbouw. Deze EPC-normen worden steeds verder aangescherpt. Het afgelopen jaar is de EPC-norm voor nieuwbouw woningen verlaagd van 0,6 naar 0,4. Na 2020 moet elke nieuwbouw woning die wordt opgeleverd een EPC van 0,0 hebben en bijna energieneutraal zijn. Dat wil zeggen: zelf de energie opwekken die nodig is voor het verwarmen, koelen en ventileren van het huis en voor het warme tapwater en de verlichting.

Bijna energieneutraal

Een woning is BENG (bijna energieneutraal gebouw) wanneer het zelf de energie opwekt die het nodig heeft. Het gaat om de energie die nodig is voor het verwarmen en koelen van de woning, de ventilatie, het warme water en voor de verlichting. Dit wordt ook wel het ‘gebouwgebonden’ energiegebruik genoemd.

Wat is een energieneutraal huis?

In een volledig energieneutraal huis wordt niet alleen het gebouwgebonden energieverbruik opgewekt. Ook het energieverbruik van de gebruikers voor alle apparatuur in huis wordt met zonnepanelen opgewekt. Het is dan ook belangrijk dat er in een een energieneutrale woning wordt gekozen voor energiezuinige apparaten in huis. Meestal heeft een energieneutraal huis wel een elektriciteitsaansluiting bij het energiebedrijf nodig. In de winter wordt er per saldo energie afgenomen maar  in de zomer leveren de zonnepanelen energie terug. Zo heeft een energieneutrale woning over een jaar per saldo ‘nul op de meter’.

Kenmerken van een energieneutrale woning:

  • Een energieneutraal huis is voorzien van isolatie met een zeer hoge isolatiewaarde.
  • Voor de ramen wordt er gebruik gemaakt van HR++ of van triple glas.
  • De schil van een energieneutraal huis heeft een zeer goede luchtdichtheid.
  • Meestal is er een ventilatiesysteem met warmte terugwinning aanwezig.
  • Een energieneutrale woning heeft een lage temperatuur verwarmingssysteem.
  • Er is een zonneboiler of een warmtepomp die voor de verwarming zorgt.
  • Er zijn zonnepanelen die duurzame energie opwekken voor de apparatuur in huis.

Energiekeurplus

Energielabel Friesland is onderdeel van Energiekeurplus, is een onafhankelijk energieadviesbureau voor de particuliere- en zakelijke markt. Wij zijn de partner van woning- en gebouweigenaren en overheden in energiebesparing, energielabel, blowerdoortest & thermografie. Wij werken in de provincies Groningen, Friesland en Drenthe.