Lekdetectie in Friesland met gebruik van thermografie

Lekdetectie

Lekdetectie in Friesland door een gecertificeerd thermografie expert

Home » Lekdetectie

Lekdetectie Friesland

Lekkages in CV leidingen, afvoerleidingen, daken en vloerverwarmingssystemen veroorzaken veel schade aan gebouwen. Met het blote oog is de oorzaak van een lekkage vaak erg moeilijk te bepalen. Maar door de inzet van verschillende onderzoekstechnieken als thermografie, vochtmetingen, blowerdoor en een waterdichtheidstest of slagregentest kunnen wij lekkages snel opsporen. Zo helpen wij kostbare gevolgschade voorkomen.

Lekkages bedreigen het binnenklimaat

De belangrijkste functie van een gebouw is het beschermen van de gebruikers ervan tegen weersinvloeden en het creëren van een comfortabel en gezond binnenklimaat. Luchtlekken en vochtindringing door damptransport en waterlekkages zijn een ernstige aantasting van deze functie en moeten zo snel mogelijk worden verholpen! Om een gezond binnenklimaat te kunnen garanderen is lekdetectie van groot belang. Door waterlekkages en vochtproblemen op te sporen kan kostbare schade aan constructies tot een minimum worden beperkt.

Klimaatsverandering

Door de klimaatsverandering van de afgelopen decennia is de richting van de straalstroom gaan fluctueren. Dit heeft geleid tot een klimaatsverandering en weer dat steeds extremer wordt. Er valt meer neerslag in korte periodes. Dit veroorzaakt toenemende schade door wateroverlast in kruipruimtes en kelders en door lekkende daken en afvoeren. Waterlekkages veroorzaken grote schade aan gebouwen en het vocht heeft bovendien een slechte invloed op de gezondheid!

Luchtlekken

Naden & kieren veroorzaken tochtklachten, comfortproblemen en veel warmteverlies. Maar ook warterlekkages, condensatie, schimmel, geluidsoverlast, gezondheidsproblemen en zelfs brandgevaar worden door luchtlekken veroorzaakt. Door het opsporen en afdichten van luchtlekken kunnen deze problemen worden verholpen. Zo ontstaat er weer een aangenaam en gezond binnenklimaat. Bovendien verdienen de kosten van het opsporen en het herstellen van naden & kieren zich al snel weer terug door energiebesparing die het oplevert!

Lekdetectie bij nieuwbouw

Nieuwbouw moet wat betreft isolatie en luchtdichtheid aan steeds strengere eisen voldoen. Hierdoor wordt er door bouwbedrijven tegenwoordig steeds vaker gekozen voor het bouwen volgens de houtskeletbouw methode. Helaas worden hierbij in de praktijk  veel fouten gemaakt bij het aanbrengen van de isolatie en dampremmers, waardoor ten gevolge van luchtlekken grote problemen door inwendige condensatie ontstaan. Condensatie kan de constructie van een gebouw ernstig beschadigen, het is dan ook belangrijk dat luchtlekken in de gebouwschil op te sporen tijdens een blowerdoortest zodat zij kunnen worden verholpen.

Gebruikte technieken bij lekdetectie

Bij lekdetectie maken wij gebruik van niet destructieve onderzoeksmethoden zoals; thermografie; endoscopie, vochtmetingen, UV lekdetectie, een slagregentest en luchtdichtheidsmetingen met gebruik van blowerdoor en kunstmatige rook. 

Voordelen lekdetectie:

  • Snel
  • Voorkomt hoge kosten
  • Verzekering vergoedt vaak de kosten
  • Heldere rapportage

De kosten van lekdetectie zijn afhankelijk van het de grootte van het gebouw, het type lekkage en de te gebruiken technieken. Om een passende offerte voor lekdetectie te kunnen opgeven is het belangrijk om de problemen die spelen aan te geven.

Over ons

Thermografie Friesland is een onafhankelijk energieadviesbureau voor de particuliere- en professionele markt. Wij zijn expert in energiebesparing en thermografie – ITC Level 3 gecertificeerd – en blowerdoor. We zijn de partner van woningeigenaren, bedrijven, instellingen en verzekeringsmaatschappijen in Groningen, Friesland en Drenthe.