Vocht

Vocht klachten GroningenVochtklachten

Vocht is een belangrijke oorzaak van een ongezond binnenklimaat! Huisstof mijten en schimmels gedijen goed bij een hoge luchtvochtigheid. De sporen van schimmels kunnen nare aandoeningen aan onze luchtwegen veroorzaken. Meer dan 30 cm2 schimmel in huis wordt daarom al als een gezondheidsrisico beschouwd.

Waar komt al dat vocht vandaan?

Door koken, douchen, wassen en uitademen wordt binnen continu vocht geproduceerd. Voor een gezond binnenklimaat is belangrijk dat er goed wordt geventileerd om dit af te voeren. Een gezonde relatieve luchtvochtigheid binnen ligt tussen de 40 en 60%. Is de lucht vochtiger dan neemt het risico op onder meer schimmelvorming sterk toe. Zeker wanneer er daarnaast sprake is van een slechte isolatie, tocht of koudebruggen! Een duidelijke aanwijzing voor een te hoge luchtvochtigheid is de vorming van condens op dubbelglas.

Andere oorzaken van vochtklachten

Naast de bovengenoemde oorzaken van vocht spelen er vaak aanvullende problemen die een veel hogere vochtproductie in gebouwen kunnen veroorzaken. met als gevolg gezondheidsproblemen en grote schade! Vaak is er in Nederland sprake van een vochtige of zelfs natte kruipruimte. Soms spelen ook problemen als regen doorslag, interne condensatie of waterlekkages bij daken, kozijnen of als gevolg van gebarsten leidingen. Om schade en gezondheidsklachten te voorkomen is ventilatie in deze gevallen alléén totaal onvoldoende.

Wanneer vocht vanuit de kruipruimte in de vloer kan doordringen heeft dit ernstige  gevolgen voor het binnenklimaat! Bovendien kunnen de kosten voor verwarming stijgen met wel 30%!

Onderzoek & herstel vochtproblemen

Het is belangrijk om de bron van de vochtproblemen te achterhalen en te herstellen. Alléén zo kunnen schade en gezondheidsrisico’s worden voorkomen. Helaas zijn oorzaak en gevolg van problemen met vocht meestal niet op dezelfde plaats te vinden. Een foute analyse is snel gemaakt. Gedegen onderzoek naar de bron van een vochtprobleem is altijd aan te raden om nutteloze investeringen te voorkomen!

Waterlekkages en vochtproblemen

Energiekeurplus doet onderzoek naar waterlekkages en vochtgerelateerde binnenklimaatproblemen. Wij hebben ervaring in het opsporen van de oorzaken van lekkages en vochtproblemen. Hierbij maken wij gebruik van diverse onderzoekstechnieken zoals vochtmetigen, thermografie, blowerdoor of een slagregentest. Ook kunnen wij in veel gevallen een bijdrage leveren aan het verhelpen van problemen met vocht.

Over ons

Thermografie Friesland is een onafhankelijk energieadviesbureau voor de particuliere- en professionele markt. Wij zijn expert in energiebesparing en thermografie – ITC Level 3 gecertificeerd – en blowerdoortest. We zijn de partner van woningeigenaren, bedrijven, instellingen en verzekeringsmaatschappijen in Groningen, Friesland en Drenthe.