Thermografie bij zonnepanelen en zonneparken in Friesland

Thermografie zonnepanelen

Laat je zonnepanelen inspecteren door een expert in thermografie

Home » Thermografie » Thermografie zonnepanelen

Thermografie zonnepanelen

Duurzame energie is tegenwoordig een “hot item” en de interesse in zonnepanelen is in Nederland sterk toegenomen. Logisch, want door de sterk gestegen energiebelasting en stroomprijs en de gedaalde prijzen zijn zonnepanelen zelfs in ons natte klimaat al snel rendabel.

Veel zonnepanelen vertonen fouten

Er worden dan ook volop zonnepanelen geplaatst, misschien zelfs wel op jouw dak. Maar haal jij wel het maximale rendement wel uit je zonnepanelen? Onderzoek heeft uitgewezen dat maar liefst 20% van alle zonnepanelen installaties fouten vertoont!

In veel gevallen zorgen defecte bypass dioden, slechte contacten of kortsluitingen in zonnecellen voor vermindering van het rendement en dus voor een lage opbrengst van de zonnepanelen. Hierdoor wordt niet het volledige rendement uit de panelen gehaald, bovendien kunnen defecten aan zonnepanelen leiden tot onveilige situaties en brandgevaar!

Thermografie

Hoe controleer je of zonnepanelen optimaal werken, voorkom je risico’s én weet je zeker dat je alle potentiële energie uit je panelen haalt? Door zonnepanelen met gebruik van thermografie te laten controleren worden defecten snel opgespoord waarna ze kunnen worden verholpen. Zo ben je er zeker van dat je investering in zonnepanelen ook écht rendement oplevert!

Wanneer je zonnepanelen laat plaatsen is het aan te raden kort na de installatie ervan een inspectie met thermografie te laten uitvoeren. Eventuele fouten kunnen onmiddellijk door de installateur worden verholpen zonder veel rendementsverlies.

Een ander aangewezen moment voor een inspectie van zonnepanelen is vóór het vervallen van de garantie termijn. Eventuele problemen kunnen nog onder garantie worden verholpen.

Voordelen van thermografie

Een inspectie van zonnepanelen met thermografie heeft een aantal grote voordelen.
Thermografie is een contactloze inspectiemethode, een set zonnepanelen hoeft niet te worden uitgeschakeld maar de inspectie kan tijdens gebruik worden uitgevoerd. Defecten aan zonnepanelen worden met thermografie direct zichtbaar, zelfs de effecten van schaduw zijn waar te nemen. Voor de inspectie van grote aantallen zonnepanelen maken wij gebruik van een inspectiedrone.

Omstandigheden bij thermografie

Voor een thermografisch onderzoek is het belangrijk dat de weersomstandigheden juist zijn. Een belangrijke voorwaarde is bijvoorbeeld dat de zon schijnt, er is een minimale zoninstraling van 600 a 700W/m2 nodig om problemen te kunnen waarnemen. De kosten voor een van een thermografie inspectie zijn afhankelijk van het aantal zonnepanelen.