Gebouw thermografie

Slecht geïsoleerde gevels en daken zijn de belangrijkste oorzaken van energieverlies bij woningen, kantoren en bedrijfsgebouwen. Omdat de prijzen van energie in Nederland decennia lang sterk zijn toegenomen kan thermografisch onderzoek zich al snel terug verdienen. Geen wonder dat woning- en gebouweigenaren, maar ook aannemers en bouwbedrijven steeds vaker gebruik maken van gebouw thermografie.

Gebouw thermografie toont gezondheidsrisico’s

Slechte isolatie en warmtelekken veroorzaken bovendien een oncomfortabel, vaak zelfs ongezond binnenklimaat. Door warmtelekken en isolatiegebreken krijgen tocht, vocht en schimmels vrij spel en kunnen zij een bedreiging vormen voor de gezondheid van de bewoners of werknemers in een gebouw. Met gebruik van thermografie is aan te tonen op welke plaatsen het risico op vochtproblemen door condensatie en schimmelvorming bestaat.

Gebouw thermografie toont warmteverlies

De beste manier om kieren en isolatie problemen in een gebouw op te sporen is door middel van een thermografie inspectie tijdens een blowerdoortest. Zo brengen wij luchtlekken, koudebruggen en isolatiegebreken haarscherp in beeld. Een warmtebeeld maakt warmteverschillen namelijk zichtbaar en hierdoor kunnen veel voor het blote oog onzichtbare problemen duidelijk worden gemaakt. de combinatie van een blowerdoortest en thermografisch onderzoek geeft inzicht in de maatregelen die nodig zijn om het energieverbruik in een gebouw te verlagen en het binnenklimaat gezonder en comfortabeler te maken.

Thermografie ter controle van isolatie

Wij zijn ITC Level 3 gecertificeerd thermografie expert, en kunnen aan de hand van warmtebeelden controleren of de isolatie goed is aangebracht nadat je een woning of bedrijf hebt laten bouwen, verbouwen of isoleren. Zo zijn mogelijke problemen ten gevolge van koudebruggen door ontbrekende of onnauwkeurig aangebrachte isolatie aan te tonen. Voor de inspectie van grote gebouwen maken wij gebruik van een drone voorzien van warmtebeeldcamera. Met een helder inspectierapport kan een aannemer precies zien waar problemen zijn aangetroffen zodat deze hersteld kunnen worden voordat er mogelijk schade aan constructies ontstaat.

Voorbereidingen thermografie

Hieronder lees je een aantal voorbereidingen die een woning- of gebouweigenaar dient te treffen vóór de aanvang van een thermografie inspectie:

  • Stel de buren van onze werkzaamheden op de hoogte. Wanneer onze thermograaf in het donker wordt verward met een inbreker leidt dit tot kostbaar tijdsverlies, ook kan dit ervoor zorgen dat de thermografie inspectie moet worden afgebroken.
  • Laat de thermostaat de avond van te voren op kamertemperatuur staan, om voldoende temperatuurverschil tussen binnen en buiten te creëren.
  • Probeer een gelijkmatige temperatuur verdeling in het pand te bereiken, draai de radiatoren overal open én zet de deuren in het pand open zodat de warmte zich goed kan verdelen.
  • Sluit alle ramen, deuren naar buiten en zet ook alle ventilatieroosters dicht.
  • Plaats geen grote obstakels voor het te inspecteren object, zij ontnemen ons het zicht. Parkeer je auto niet op de oprit maar op enige afstand langs de weg.
  • Laat tuinhekken, schuttingdeuren e.d. los zodat wij ongehinderd rond het gebouw kunnen lopen.

Afspraak maken voor thermografie

Wil je een woning of een bedrijfsgebouw door laten onderzoeken met thermografie? Neem dan op tijd contact op. Wanneer de omstandigheden geschikt zijn voor gebouw thermografie nemen wij contact op voor een definitieve afspraak. De kosten van een thermografisch onderzoek van een woning zijn vanaf €395. Ook voor de thermografie inspectie van overige gebouwen geven wij graag een offerte op maat.

Over ons

Thermografie Friesland is een onafhankelijk energieadviesbureau voor de particuliere- en professionele markt. Wij zijn expert in energiebesparing en thermografie – ITC Level 3 gecertificeerd – en blowerdoor. We zijn de partner van woningeigenaren, bedrijven, instellingen en verzekeringsmaatschappijen in Groningen, Friesland en Drenthe.