Kwaliteit zonnepanelen thermografie

Kwaliteit zonnepanelen blijft vaak achter

Subsidiemaatregelen, een lage rente op de spaarrekening en vooral sterk gedaalde prijzen hebben geleid tot een explosieve groei van de vraag naar zonepanelen. Lage prijzen en een zwalkend stimuleringsbeleid hebben echter ook geleid tot een golf van faillissementen, vooral onder gerenommeerde leveranciers. Hun plaats werd veelal ingenomen door partijen met dollartekens in de ogen.

De prijs van zonnepanelen

Potentiële kopers hebben in de meeste gevallen géén idee van het belang van de kwaliteit van zonnepanelen. Zij letten slechts op één ding, de prijs. Daarom kiezen ze massaal voor een inkoopcollectief of een installateur die weinig op heeft met het behalen van het maximale rendement voor zijn klant en zijn daarmee dief van eigen portemonnee. Want de keuze voor goedkope zonnepanelen of een ongekwalificeerde installateur zullen waarschijnlijk leiden tot een aanzienlijk rendementsverlies en mogelijk ook tot onveilige situaties.

Rendement zonnepanelen

Leveranciers van zonnepanelen laten allemaal gelikte opbrengstberekeningen zien met looptijden van een jaar of 20. Hieruit blijkt dat er in veel gevallen een mooi rendement te behalen valt. Maar deze berekeningen houden geen rekening met een rendementsverlies door slecht installatiewerk, defecte zonnepanelen of achterstallig onderhoud.

Onderzoek naar kwaliteit zonnepanelen

Uit onderzoek in Duitsland, waar de groei van de markt van zonnepanelen al eerder plaatsvond blijkt dat het erg slecht is gesteld met de kwaliteit van de geplaatste zonnepanelen. De oorzaak moet volgens onderzoek onder meer worden gezocht in het slechte installatiewerk door ongekwalificeerde installateurs.

Veiligheid zonnepanelen

Naast rendementsverlies kunnen slecht geïnstalleerde of onderhouden zonnepanelen leiden tot permanente schade aan de panelen, tot brandgevaar en zelfs tot elektrocutie. Het is belangrijk dat zonnepanelen worden getest op veiligheid en een goede werking. Thermografie is een uitstekende methode om de kwaliteit van de zonnepanelen te waarborgen en risico’s te voorkomen.

Thermografie inspectie

Uitgelezen momenten voor een inspectie zijn na de oplevering door de installateur en voor het verlopen van de garantie termijn. Problemen kunnen dan onder garantie worden hersteld. Om de opbrengst  van zonnepanelen op lange termijn te garanderen zijn periodieke inspecties noodzakelijk. Zo kan worden voorkomen dat door vervuiling of door beschadigingen alsnog rendementsverlies, beschadigingen of onveilige situaties ontstaan.

Over ons

Thermografie Friesland is onderdeel van Energiekeurplus, een onafhankelijk energieadviesbureau voor de particuliere- en zakelijke markt. Wij zijn de partner van woning- en gebouweigenaren, aannemers en verzekeringsmaatschappijen. Energiekeurplus is specialist in energiebesparing, thermografie – ITC Level 3 gecertificeerd – & blowerdoor. Ons werkgebied bestaat uit de provincies Groningen, Friesland en Drenthe.